Het Plan

<< terug naar nieuwsoverzicht

Reisverslag Sénégal, april 2009.
Mei 2009

Direct nadat door het NCDO een positieve beschikking werd afgegeven voor het subsidiëren van de tweede fase van de bouw CEM île de Mar zijn Herman Geertman en Henk Berghauser Pont naar Sénégal gereisd. Voor aanvang van de bouw van nog eens 4 klaslokalen moeten afspraken worden gemaakt met de inspectie van onderwijs in Fatick en de overeenkomst met de aannemer moet worden getekend.

Bij aankomst in Dakar hadden we een afspraak met M. André Sonko,voormalig minister van onderwijs en nu adviseur van de huidige president, M. Abdoulaye Wade. We hebben hem bijgepraat over ons voornemen zo spoedig mogelijk te starten met de tweede bouwfase. Hij is erg enthousiast  en heeft ons alle mogelijke steun toegezegd.

We hebben de eerste week goed gebruikt. Vergezeld door Issa Thiam, voorzitter van de ouder vereniging, hebben we een bezoek gebracht aan de Inspection Departementale de l’Education (IDEN) en de Inspection d’ Académie (IA) in Fatick.
We hebben gesproken met: Inspecteur onderwijs, M. Moustapha Gueye, Inspecteur gebouwen, M. Fallou Mboup, Inspecteur d’Académie, Briame Faye. De plannen voor de 2e fase werden doorgenomen en afspraken m.b.t. controle en voortgang door de Inspectie konden worden gemaakt.
Iedereen heeft ons nogmaals omstandig bedankt voor het tot stand komen van de 1e fase. Ook heeft men ons alle mogelijke medewerking toegezegd voor de 2e fase.

Vervolgens is uitgebreid gesproken met de aannemer, Papa Mor Fall. We hebben met hem het eiland île de Mar bezocht en de gebouwen die er al staan geïnspecteerd en afgesproken dat hij tijdens de bouw van de 2e fase een aantal onvolkomenheden zal repareren en technische verbeteringen zal doorvoeren. Op 8 april 2009 hebben we het contract voor de 2e fase met Papa Mor Fall, de aannemer en Issa Thiam, voorzitter van de ouder vereniging in aanwezigheid van Mariétou Ndiaye getekend. De bouw kan beginnen.

Start bouw 2e fase.

Zaterdag, 11 april 2009
Het is zover! De paaltjes zijn gezet. Het terrein is afgebakend. Na het paasweekend komt de aannemer met cement en het betonijzer en kan begonnen worden met de fundering.

Foto's:
 
In overleg met de Chefs de Villages en de oudervereniging hebben we samen met Mariétou Ndiaye en Issa Thiam de 3 dorpen Mar-Lodj, Mar Soulou en Mar Fafako bezocht om te spreken met de ouders, de kinderen en de notabelen. We hebben uitgebreid gepraat over onze plannen voor de 2e fase en de realisatie daarvan. Het is geweldig om te ervaren en te horen dat het project in brede kring wordt gedragen. Door de Chefs de Villages is onderzocht hoe en in welke vorm de dorpsgemeenschappen een bijdrage kunnen leveren aan de realisatie van “hun school”. Besloten is dat alle charettes uit elk dorp “gratis” 2 vrachten zand op de bouwplaats zullen afleveren ten behoeve van de productie van stenen.

Iedereen heeft via ons alle donateurs en sympathisanten in Nederland bedankt. Het is een steeds terugkerende dankbaarheid voor het feit dat de kinderen langer op het eiland kunnen blijven nu er een middelbare school is. We zijn blij en trots dat met behulp van jullie support, het project zo fantastisch draait.

Met de aannemer en alle betrokkenen is afgesproken dat de ruwbouw voor het begin van de regentijd (ongeveer half juli) klaar zal zijn en de 2e fase in oktober 2009 zal worden opgeleverd. In de laatste week van oktober staat de officiële opening gepland, zodat het nieuwe schooljaar 2009 / 2010 met voldoende klaslokalen kan worden gestart.

<< terug naar nieuwsoverzicht