Het Plan

<< terug naar nieuwsoverzicht

Spaanse Ham
April 2009

Op 4 april verscheen het debuut van Berend Vroom: ‘Fadoek, Willie, Bep en andere dierenverhalen uit Andalusië’. Ter gelegenheid daarvan werd een van de hammen van zijn varkens op Marktplaats geveild.  Een mooi exemplaar, gedroogd door de mediterrane zeelucht in de bergen van de Alpujarras lag in een fraaie houder te kijk. Het laatste bod werd uitgebracht tijdens de presentatie van het boek in de foyer van Cinemariënburg in Nijmegen. De ham werd gekocht door Rob en Els en meteen door Berend vakkundig aangesneden en geproefd door de liefhebbers. De opbrengst van de ham werd geschonken aan Stichting Ile de Mar voor de bouw van de school in Senegal.

Citaat uit het persbericht:
“Als eerste Nederlander vestigt Berend Vroom zich in de jaren tachtig met vrouw en kind in de Alpujarras, onder Granada. Daar verandert hij van een linksige, afgestudeerde neerlandicus die niet voor de klas wil staan, in een Spaanse boer voor wie dieren niet in de eerste plaats vrienden zijn, maar vulling voor de vrieskist of machines om het land te bewerken. Hij ploegt, injecteert, slacht en eet.
Berend Vroom is een rasverteller. Verwacht bij hem geen heilige mis voor een dood hondje, maar een nuchtere kijk op het dier. Voor hem is een varken een dier dat je zo goed mogelijk verzorgt, want het varken van nu is de ham van morgen.”

Bij de uitgeverij www.parterre.nl kunt u filmpjes zien en geluidsfragmenten horen van ‘Fadoek in de file’ U kunt daar ook het leuke boek bestellen.

Foto's:
 

<< terug naar nieuwsoverzicht