Het Plan

<< terug naar nieuwsoverzicht

Bezoek Sénégal Henk en Mique
Mei 2011

We zijn weer terug uit Senegal en hebben flinke vorderingen gemaakt.
Het was een heerlijke reis: goed weer, niet te warm en heel veel kunnen doen en regelen voor de school. De elektriciteit is aangelegd en alle klassen en de administratie / lerarenkamer zijn voorzien van stroom.

Het IT lokaal en de e-bibliotheek zijn professioneel ingericht. Het equipe van de universiteit Dakar is komen vertellen hoe de ondersteuning (introductie van XO computers) zal worden aangepakt en dat mogelijk nog voor de school vakantieperiode wordt gestart met de workshops voor leraren en leerlingen.
De begeleiding van de universiteit Dakar zal worden gedaan door Aminata SY en zij zal zonodig worden geassisteerd door studenten van haar vakgroep. De algehele leiding is in handen van Alex Corenthin, president ISOC en directeur van de universiteit afdeling IT.

Ile de Mar
Alex Corenthin in Dakar

Tijdens het bezoek van Alex Corenthin en zijn equipe wordt een vergadering belegd. De principal, M. Lang Mare opent de vergadering en heet alle gasten, de notabelen van het eiland en zijn leraren hartelijk welkom. Vervolgens een zeer goede en informatieve bijeenkomst waar naast alle formaliteiten en welkomstwoorden vooral door Alex Corenthin inhoudelijk wordt ingegaan op het gebruik van de laptop XO binnen het onderwijs. Hij maakt duidelijk dat CEM île de Mar de 2e school in Sénégal is, die met deze computer werkt. In Thies is een school met 15 XO’s en op het CEM île de Mar gaat nu met ruim 100 van deze computers gewerkt worden. Ook legt hij aan de principal, de leraren en alle andere aanwezigen uit, dat het CEM île de Mar nu de best geoutilleerde middelbare school in Sénégal is. Ook zegt Alex dat de medewerkers van de universiteit Dakar het een eer vinden een bijdrage te mogen leveren aan dit project bij de introductie van de XO in het middelbaar onderwijs.

Het programma, dat door de medewerkers van de universiteit zal worden uitgevoerd houdt onder meer in:            

  • Definitieve installatie van de school server en inregelen van de 100 XO laptops.
  • De opleiding van de leraren en leerlingen zal worden verzorgd door 2 studenten.
  • Vervolgens zullen de 2 studenten voor langere tijd op het eiland blijven voor technisch support met betrekking tot de school server en de ruim 100 XO laptops.
  • De leraren Mohamed Bâ en Alioune Diop zullen  verantwoordelijk voor het IT onderwijs op het CEM île de Mar en zullen worden begeleid door de studenten uit Dakar.

Na afloop van de vergadering wordt gezamenlijk gegeten, enkele ouders hebben een heerlijke tjiboudienne voor ons gemaakt. Tijdens dit informele deel van de bijeenkomst wordt uitgebreid nagepraat en nader kennis gemaakt door de vertegenwoordigers van de eilandsraad (CDIM), de oudervereniging (APE), chef de village, de dorpsoudsten, de principal, de leraren en de equipe van de universiteit Dakar.

De laatste dag op île de Mar, een dag van afscheid, een lach en een traan. In Mar Lodj nog een gesprek met M. Bassin, directeur van de école privé, een bezoek aan het quartier van Marietou, haar moeder, de kinderen en alle andere bewoners.
In de middag gaan we met Faly voor een laatste keer naar Mar Soulou, om de leraren en leerlingen nog eens moet in te praten en succes te wensen bij de komende examentijd. We bezoeken de chef de village en natuurlijk nemen we afscheid van Issa Thiam en zijn familie. Bon courage et à la prochain. Inshallah .

Dinsdag, 17 mei 2011
Opstaan, inpakken en het afscheid van Iba, Awa en Fatou, de Farakaba “ons thuis” in Sénégal. We varen weg met Djibi en Issa Thiam reist mee naar Dakar voor een bezoek aan de Ned. Ambassade en de laatste besprekingen met Andre Sonko en de mensen van de Universiteit. Op de Ambassade zal de eindrapportage van het door hen gesubsidieerde project worden aangeboden.

Het is al laat als we aankomen in ons hotel Cap Ouest, we zijn tevreden en verheugen ons op een rustige laatste dag in Dakar. De volgende dag heerlijk uitwaaien op het strand van Point d’Almadie, nog een kopje koffie in het Centre Culturel Français en s’avonds vliegen we terug naar Nederland.
We zijn blij en zeer tevreden en kunnen ons volgende bezoek met vertrouwen voor gaan bereiden.

Ile de Mar
Weerzien Mique en Chef de Village
Ile de Mar
Inhoud container opgeslagen
Ile de Mar
Mique werkt administratie bij
Ile de Mar
Installateur in actie
Ile de Mar
Zonnepanelen op het dak
Ile de Mar
Werk in uitvoering
Ile de Mar
Installatie bijna voltooid
Ile de Mar
Aggregaat geinstalleerd
Ile de Mar
Electriciteit werkt
Ile de Mar
Verlichting in de Bib
Ile de Mar
Chef de Village bedankt installateurs
Ile de Mar
Computerlokaal
Ile de Mar
Bibliotheek ingericht
Ile de Mar
CEM bij nacht
Ile de Mar
Gebouw aggregaat naast entree CEM
Ile de Mar
Ile de Mar
Ile de Mar
Bezoek uit Dakar
Ile de Mar
En route
Ile de Mar
Alex Corenthin geeft uitleg
Ile de Mar
De vergadering
Ile de Mar
Docenten IT luisteren aandachtig
Ile de Mar
De notabelen
Ile de Mar
Gezamenlijke maaltijd
Ile de Mar
Retour einde bezoek
Ile de Mar
Lekke band!!
Ile de Mar
Hoofdingang CEM Ile de Mar
Ile de Mar
Zij ingang school
Ile de Mar
Schoolplein meubilair
Ile de Mar
Onderhoud school
Ile de Mar
Bomen planten
Ile de Mar
Binnentuin
Ile de Mar
Eerste bomen krijgen bladeren
Ile de Mar
Voorbereiding van de lessen
Ile de Mar
Eindexamenklas krijgt les op zaterdag
Ile de Mar
XO's in de kast
Ile de Mar
XO als bank!!
Ile de Mar
Pauzeren tussen de lessen
Ile de Mar
Tevreden
Ile de Mar
Mique's grote vrienden
Ile de Mar
Speelgoed waar je trots op bent
Ile de Mar
Thee, altijd en overal
Ile de Mar
De avond valt op Ile de Mar

<< terug naar nieuwsoverzicht